Vlak voor zijn overlijden in augustus 1970 werd Bob Buys door Ben Dull geinterviewd naar aanleiding van een tentoonstelling.
Het interview verscheen in Het Parool van 29 januari 1970.

Tijdens dit interview was Bob Buys bezig met een rijksopdracht, een schilderij van de officiele opening van de Heijnenoord tunnel bij Rotterdam.


Hier een aantal quotes van Bob Buys, die illustratief zijn voor zijn visie.

Landschappen en kleuren
"Het ene landschap is het andere niet. Soms doet het je niets, soms vole je er ineens contact mee. Na de bevrijding in 1945 hadden veel kunstenaars een gevoel van naaktheid. Wij vonden dat terug in Spanje, wij herkenden dat in de eenzaamheid en schamelheid van de lege landschappen".

"Kleuren zijn voor mij verschrikkelijk belangrijk. Uitgewerkte schetsen, door die thuis te bewerken lukt het me redelijk het overbodige te laten schieten.

"Belangrijk is ook het verlangen om IN dat landschap te zijn.... Als ik me er helemaal in thuisvoel wordt het vaak niet zo'n slecht schilderij.

"Er zijn mensen die mijn werk waarderen, maar het toch niet in hun huis willen hebben hangen. Om die nostalgie, om de eenzaamheid ervan. Ik heb iets afwerends in mijn werk, een zekere reserve...".

Port Vendres
"In Port Vendres heb je harde rotsen en land dat er verschroeid uitziet. Dat heeft mij aangetrokken en mij daar gehouden".

"...ik voel altijd heel intens de joie de peindre. Ik vind het gewoon erg lekker om te doen. Portretten, ach ja, vind ik vrij vervelend".

 

lees de biografie

< Biografie

Schilderijen

Port Vendres

english