Port Vendres vormt het middelpunt van de Cote Vermeille, de Middellandsezee kust waar de uitlopers van de westelijke Pyreneeën in prachtige baaien van vermiljoen- kleurige rotsen in zee eindigen.
Het ligt in het departement Pyreneës Oriëntales, vlak bij de Spaanse grens.

Port Vendres heeft een diepe natuurlijke haven, die ontstaan is in de Romeinse tijd. De Romeinen gaven de haven de naam van de Godin Venus.
Het is nu een vissershaven, maar nog niet zo lang geleden waren hiervandaan drukke veerdiensten op de Balearen en Noord Afrika.

Op het heetst van de Algerijnse oorlog, iin de jaren 1958-1962, arriveerden hier de "pied noirs", de Franse kolonialisten en Algerijnen die aan de Franse overheersien meewerkten. Zij heetten "pied noirs" omdat ze zwarte schoenen droegen temidden van een bevolking die op blote voeten liep.
Het monument van Sidi Ferrruch op de rots boven de haven herinnert aan die zwarte periode.

Vlak bij ligt het schilderachtige dorpje Collioure en een klein stukje over de Spaanse grens ligt het witte stadje Cadaquez. Het zijn bekende hangouts van schilders als Matisse, Picasso en Salvadore Dali, aangetrokken door de oogverblindende kleuren van het landschap en de warmte van de zon.

Bob Buys kocht midden in de wijngaarden, op de heuvels met uitzicht op de baai van Paulilles, een Cabanon: Niet meer dan een hutje bedoeld voor de opslag van gereedschap van de wijnboeren, maar voor hem een openlucht atelier waar hij enorm geinspireerd werd door de altijd wisselende kleuren van de rotsen en de baai die aan zijn voeten lag.

 

Hij schilderde vele aquarellen in de omgeving van Port Vendres.
Werk van hem in bezit van zijn weduwe Jeanne Buys is nog steeds te koop.
Contact hiervoor: Dick de Jong

Biografie

Schilderijen

< Port Vendres

english